Все про розміри

Той, з кого знімають мірки, повинен стояти прямо, не напружуючись, зберігаючи правильну поставу. Руки слід опустити вздовж тіла, голову підняти. Сантиметрова стрічка не повинна бути занадто натягнута, але і не повинна провисати. Мірки знімають без зайвого одягу, по нижній білизні. На талію пов’язують стрічку. Попросіть когось допомогти Вам.

Відразу хотілось би зауважити, що в різних системах крою мірки знімають дещо по-різному. При пошитті вишиванок ми орієнтуватимемось на описаний нижче метод.

0. Зріст (З) – вимірюють висоту фігури у вертикальному положенні від маківки до п’ят. Щоб самостійно виміряти свій зріст, слід горизонтально покласти на голову книжку і зробити позначку на стіні. Стандартні розміри, як правило, розраховані на зріст 164-172 см для жінок та 172-180 см для чоловіків.

Мірки для жіночих моделей

1. Обхват грудей (ОГ) – найчастіше вимірюють горизонтально через точки грудей, що найбільше виступають.

2. Обхват талії (ОТ) – вимірюють горизонтально по талії з легким (не сильним!) натягом.

3. Обхват стегон (ОС) - вимірюють горизонтально через точки сідниць, що найбільше виступають. Для точності виміру можна скористатись ватманом, обгорнувши його навколо стегон.




4. Ширина грудей 1 (ШГ1) – вимірюють над грудьми на рівні пахвових впадин від однієї руки до іншої.

5. Ширина грудей 2 (ШГ2) – вимірюють горизонтально через точки грудей, що найбільш виступають, між передніми кутами пахвових впадин.




6. Центр грудей (ЦГ) – вимірюють між точками грудей, що найбільше виступають.

7. Ширина спини (ШС) - вимірюють горизонтально по точках лопаток, що найбільше виступають, між задніми кутами пахвових впадин.

8. Глибина вирізу (ГВ) – вимірюють від основи шиї через точку грудей, що найбільш виступає, до бажаного горизонтального рівня глибини вирізу. Мірка запитується додатково, якщо цього потребує певна модель виробу.




9. Довжина плеча (ДП) – вимірюють від основи шиї до крайньої точки плеча.

10. Обхват шиї (ОШ) – вимірюють навколо шиї біля її основи.




11. Обхват верхньої частини руки (ОР) - вимірюють окружність біцепса на рівні пахвової впадини.

12. Обхват зап’ястя (ОЗ) - вимірюють окружність зап’ястя на рівні променевозап’ястного суглоба.

13. Обхват руки вище зап’ястя (ОРм) - вимірюють окружність руки на рівні, де проходитиме верхній край манжета. Мірка запитується додатково, якщо цього потребує певна модель виробу.




14. Довжина переду до талії (Дтп) – вимірюють від найвищої точки плеча через точку грудей, що найбільше виступає, до стрічки на лінії талії.

15. Довжина спини до талії (Дтс) – вимірюють від вершини плеча через точку лопатки, що найбільше виступає, до стрічки на лінії талії.




16. Висота грудей (ВГ) – вимірюють від вершини плеча (при основи шиї) до точки грудей, що найбільше виступає.

17. Висота плеча коса переду (Впкп) – вимірюють від кінцевої точки плеча до точки грудей, що найбільше виступає.

18. Висота плеча коса спинки (Впкс) - вимірюють від кінцевої точки плеча до точки перетину лінії талії з хребтом (сантиметр натягують).




19. Довжина руки до зап’ястя (ДР) - вимірюють по злегка зігнутій руці від кінцевої точки плеча по зовнішній поверхні руки до зап’ястя або бажаного рівня довжини рукава.

20. Довжина виробу (ДВ) – вимірюють від вершини плеча (точки при основи шиї) через точку грудей, що найбільше виступає, до бажаного горизонтального рівня довжини виробу.

21. Довжина спідниці (Дс) – вимірюють по переду від лінії талії до бажаного горизонтального рівня довжини спідниці.




Мірки для чоловічих моделей

1. Обхват грудей (ОГ) – найчастіше вимірюють горизонтально через точки грудей, що найбільше виступають.

2. Обхват талії (ОТ) – вимірюють горизонтально по талії з легким (не сильним!) натягом.

3. Обхват стегон (ОС) - вимірюють горизонтально через точки сідниць, що найбільше виступають. Для точності виміру можна скористатись ватманом, обгорнувши його навколо стегон.




4. Ширина грудей (ШГ) – вимірюють над грудьми на рівні пахвових впадин від однієї руки до іншої.

5. Ширина спини (ШС) - вимірюють горизонтально по точках лопаток, що найбільше виступають, між задніми кутами пахвових впадин.




6. Довжина плеча (ДП) – вимірюють від основи шиї до крайньої точки плеча.

7. Обхват шиї (ОШ) – вимірюють навколо шиї біля її основи.




8. Обхват верхньої частини руки (ОР) - вимірюють окружність біцепса на рівні пахвової впадини.

9. Обхват зап’ястя (ОЗ) - вимірюють окружність зап’ястя на рівні променевозап’ястного суглоба.

10. Довжина руки до зап’ястя (ДР) - вимірюють по злегка зігнутій руці від кінцевої точки плеча по зовнішній поверхні руки до зап’ястя або бажаного рівня довжини рукава. Для довгого рукава чоловічих сорочок це, як правило, 2 см над кісточкою великого пальця.

11. Довжина виробу (ДВ) – вимірюють від вершини плеча (точки при основи шиї) через точку грудей, що найбільше виступає, до бажаного горизонтального рівня довжини виробу.





Автор: Наталя Байдалка